Under sommaren har jag tillsammans med min goda vän och ”partner in crime” Carl-Martin Vännefjord, haft förmånen att jobba/praktisera hos http://www.flydressing.se och http://www.visionflyfishing.com. Under tiden från 15 Maj – 10 Augusti har vi åkt Sverige runt och hållit flugfiskekurser på 42 butiker,  under denna period märkte jag att det var ett stort intresse för flugfisket men att många inte riktigt vågar ta steget då det kostar att gå kurs och att dom inte riktigt känner för att lägga så ”mycket” pengar på något dom inte riktigt känner till. Responsen efter kursen är att det definitivt är värt att lägga pengarna eftersom man får mycket ”gratis” i form av teori och möjlighet att testa grejor innan dom köper något själv och då samtidig lär sig kasta och kan fortsätta själv efter kursen.

Vi har också haft många som har flugfiskat under ett flertal år och har känt att det är något fel dom gjort eftersom dom aldrig lyckas kasta långt, oftast så har det varit kombinationen av ett ”dåligt” stopp och ”fel” lina (för lätt eller för lång klump för kastaren) som oftast var problemet, linan dom flesta landade på efter kursen var en Vision Vibe 85 vart klumpen är 8,5 meter och mycket bra för nybörjare såväl som erfarna kastare.

Dom frågor vi ha haft är vad för prylar till vilket fiske, och jag skall här försöka specificera dom olika klasserna och användningsområden som jag personligen rekommenderar nybörjare för att underlätta och ge en roligare start i flugfiske.

Öring- Harr- Röding- Regnbåge:

Här rekommenderar jag ett klass 5, 9fot långt, spö i klass 5 är oftast lättare att kasta för någon som är ny och det är ett bra ställe att starta. Vad gäller lina så är det alltid best att fråga i butik vid köp vilken lina dom rekommenderar till ditt köp. min rekommendation är att hålla dig till en lina med en klump från 8-10 meter, detta för att du snabbare får ”kastvikten” ut och du får bättre kontroll över linan som nybörjare.Och flyt då kan du alltid lägga på en sjunktafs om du behöver komma ner lite.

Havsöring:

klass 6 eller 7,  9fot är att föredra då det oftast blåser lite och man ofta kör lite större flugor. Vad gäller lina så kör jag oftast en intermediate lina, dvs att klumpen sjunker/lägger sig straks under ytan och du skrämmer inte lika mycket fisk. (olika sjunk hastigheter från olika leverantörer) men fråga efter en kustlina i intermediate i förstahand.

Gädda. klass 8-10 , här rekommenderar jag att börja med ett klass 8 spö då det är lite enklare att hantera som ny. Personligen kör jag klass 9, 9fot, lite tyngre just för platserna jag fiskar (strömmande vatten och oftast stor gädda). Linan jag oftast kör är intermediate, denna kan jag fiska med i dom flesta vatten utan större bekymmer just för att den sjunker sakta och skrämmer inte lika mycket fisk. om jag önskar att komma djupare snabbare så lägger jag på XL koner (förtyngning) så jag kommer snabbare ner och får en ”jiggande” rörelse. Denna kan man även köra popper på!

Många har också frågat om hemtagningen av flugan och här är svaret alltid samma!Bästa tipset är att prova sig fram med olika hastigheter då det varierar från dag till dag och ställe. Torrflugor ligger oftast still på ytan förutom i rinnande vatten där man presenterar flugan på vakande fisk eller ställen man tror fisken står. det kan också fungera med stripande som nattsländor, skalbaggar och andra landinsekter och kläckare.

10533445_10204822009531959_2893679417144621263_n 10949_10204822011732014_752748500355227790_n

skitfiske på er alla!

Martin